We współpracy z The Carbon Trust, globalną organizacją konsultingową do spraw zmian klimatu i zrównoważonego rozwoju, mierzymy nasz obecny ślad węglowy
NEUTRALNOŚĆ WĘGLOWA DO 2025 ROKU
W tym roku podjęliśmy zobowiązanie, by osiągnąć neutralność węglową do roku 2025. Poczyniliśmy już w tym kierunku pewne znaczące kroki i nadal nie ustajemy w wysiłkach, by zmniejszyć o ponad 50% emisje dwutlenku węgla generowane przez nasze procesy pozyskiwania surowców, wytwarzania produktów i ich dystrybucji.
Duża część naszych emisji powstaje przy produkcji takich surowców jak ziarno kakaowca i mleko. Zamierzamy z tym walczyć dzięki takim inicjatywom jak ponowne zalesianie i promowanie rolnictwa regeneracyjnego. Tam, gdzie emisji nie możemy ograniczyć, inwestujemy w wysokiej jakości metody kompensacji emisji oparte na naturalnych rozwiązaniach przyjaznych klimatowi.
Ochrona lasów i ponowne zalesianie
Deforestacja to jedna z najważniejszych przyczyn wzrostu emisji dwutlenku węgla w całym globalnym łańcuchu dostaw rolnych. Już od 10 lat wdrażamy różnorodne rozwiązania, takie jak certyfikacja, mapowanie łańcucha dostaw i obrazowanie satelitarne, by wypełnić nasze zobowiązanie do przeciwdziałania deforestacji. W swoich wysiłkach dążymy także do ochrony i przywracania walorów przyrodniczych lasów należących do naszego łańcucha dostaw ziarna kakaowego, w tym dzięki inicjatywie Rimba Collective. Inicjatywa ta służy ochronie i rewaloryzacji ponad 500 tysięcy hektarów lasów tropikalnych w Azji Południowo-Wschodniej, skąd pozyskujemy większość naszych surowców.
Promowanie rolnictwa regeneracyjnego
Wśród naszych dostawców kakao, oleju palmowego, zbóż, cukru i nabiału promujemy zasady rolnictwa regeneracyjnego. Metody rolne takie jak ograniczenie wykorzystania środków syntetycznych, lepsze zarządzanie glebą i sadzenie drzew mogą pomóc obniżyć zawartość węgla w atmosferze, a jednocześnie zwiększyć bioróżnorodność i wydajność gospodarstw rolnych. Dlatego do 2025 roku zamierzamy pomóc farmerom zasadzić 5 milionów drzew cieniodajnych w rejonach, z których pozyskujemy nasze kakao.
Szybszy zwrot ku energii odnawialnej
Dokładamy starań, by zmniejszyć szkodliwy wpływ naszych zakładów produkcyjnych na środowisko naturalne. W fabrykach marki KitKat od 2000 roku udało nam się już zredukować zużycie energii o ponad 40% w przeliczeniu na tonę produktu. Niektóre z naszych wytwórni już korzystają z odnawialnych źródeł energii elektrycznej, na przykład z energii słonecznej na Bliskim Wschodzie i w Brazylii. Nie ustajemy jednak w wysiłkach, by poszukiwać nowych sposobów uniezależnienia się od paliw kopalnych i aby do końca 2025 roku wszystkie nasze fabryki korzystały z energii w 100% odnawialnej.
Ponad 10 lat doświadczenia
Już od ponad dekady pracujemy na rzecz poprawy zrównoważonego charakteru naszego łańcucha dostaw. W 2009 roku z inicjatywy Nestlé powstał program Nestlé Cocoa Plan, który do 2016 roku stał się naszym jedynym źródłem kakao. W ramach programu grupa Nestlé doprowadziła do zasadzenia ponad 15 milionów drzew kakaowych i zainwestowała 300 milionów CHF w zrównoważony rozwój upraw kakaowca. Nowe zobowiązanie dotyczące neutralności węglowej to kolejny krok na ambitnej drodze ku jeszcze większemu ograniczeniu naszego wpływu na środowisko naturalne.